Taatelipalmu (Phoenix)

3.7.2020

Tänään 3.7. on Intian apostolin Tuomaan kuolinpäivä. Tuomas matkusti Intiaan, ja Tuomaan tekojen mukaan intialaisen kuningas Misdeuksen sotilaat teloittivat hänet neljällä peitsellä. Toisen sitkeän tradition mukaan hän kärsi Chennaissa (aikaisemmin nimeltään Madras) marttyyrikuoleman joskus vuosien 50–72 välillä brahmaanien käsissä. Lähellä Chennaita on pieni kukkula englanninkieliseltä nimeltään St. Thomas Mount, jossa apostolin sanotaan saaneen surmansa. Kuolemasta on myös keihäs- ja nuoliversio sekä veretön vaihtoehto, jonka mukaan hän kuoli rauhallisesti Syyrian Edesassa.

Jacobus Voraginen vuonna 1275 kirjoittaman Legenda Aurean mukaan matkalla Kesareasta Intiaan apostoli Tuomas rantautui kaupunkiin, jossa vietettiin Deniksen ja paikallisen kuninkaan tyttären Pelagian häitä. Kuningas pyysi apostolia siunaamaan vasta vihityn parin. Näin tapahtui, ja apostolin lähdettyä nuori aviomies löysi yllättäen kädestään täynnä hedelmiä olevan taatelipalmun oksan. Puolisot söivät hedelmät, nukahtivat ja näkivät kumpikin saman unen, jossa jalokivin koristautunut kuningas – ei Pelagian isä vaan toinen – ilmoitti apostolinsa saattaneen heidät osallisiksi ikuisesta kunniasta.

Taatelipalmu teoksesta Mason, Silas C., Botanical Characters of the Leaves of the Date Palm Used in Distinguishing Cultivated Varieties. Washington, D.C. : U.S. Dept. of Agriculture, 1915. Lähde: Wikimedia Commons.

Avioliitosta ei tullut sellaista, mitä kihlapari oli aikoinaan luultavasti odottanut: Pelagia koki marttyyrikuoleman ja Denis päätyi kotikaupunkinsa piispaksi. Legenda Aurea oli huomattavan suosittu 1600-luvulle saakka, kunnes bollandistit pilasivat ilon ja alkoivat julkaista pyhimyslegendojen kriittistä Acta Sanctorum -editiota. Ehkäpä Pelagian ja Deniksen tarina ei kestä bollandistin kriittistä katsetta, mutta vaikka mekään emme ottaisi sitä ihan todesta, voimme silti arvostaa sitä moraliteettina. Tarinan opetus ei kuitenkaan ole se, kannattaako jokaista kädestä löytämäänsä taatelia syödä, mutta se voisi olla.

Palmun oksa on voiton, ikuisen elämän ja taivaaseen päässeiden vertauskuva, joten oli tietysti luontevaa, että Denis löysi sellaisen kädestään. Deniksen ja apostoli Tuomaan aikainen taatelipalmu ei silti kuulu vain muinaisuuteen.

Arkeologisissa kaivauksissa Israelissa löytynyt kahden tuhannen vuoden takainen siemenkätkö on nimittäin tuottanut elinkelpoisen taatelipalmun, joka sai nimekseen Metuselah (Metusalem). Aluksi tämä juudealainen taatelipalmu oli lajinsa ainoa edustaja, sillä tiettävästi Metuselahin laji hävisi vuoden 500 tietämissä ja korvautui nykyisen Israelin alueella muilla taatelipalmulajeilla. Enää Metusaleh ei ole kuitenkaan yksin, sillä se on onnistunut risteytymään modernin taatelipalmulajikkeen kanssa ja tuottamaan jälkikasvua, joiden isovanhemmat ovat 2000 vuoden takana.

Tekijä: Meri Vuohu

Olen kasvien kulttuurihistoriasta kiinnostunut filosofian maisteri, jolla on parinkymmenen vuoden työkokemus keskiajan historian parissa.

Jätä kommentti